O Rovinju

Jedan od 'najfotogeničnijih' gradića Mediterana bivše je ribarsko, a danas turističko mjesto Rovinj-Rovigno. Udaljen od Pule 40-ak kilometara, Rovinj-Rovigno je od davnina poznat kao grad čije klimatske odlike povoljno utječu na zdravlje. Stoga i danas ovaj grad i njegovi građani njeguju dugu tradiciju održavanja mjesta i »bore« se za epitet »zdravog grada«..., a ostalo radi priroda. Cijelo je priobalje, naime, uz dvadeset i dva otoka, zaštićena prirodna baština.

Gradić će vas zavesti svojim uskim srednjovjekovnim uličicama i toplim mediteranskim ugođajem. Glavna crkva sv. Eufemije sadrži relikvije svetice, a predstavlja jedno od najljepših baroknih ostvarenja u Istri. S platoa crkve pruža se pogled na more i mnogobrojne otočiće u daljini. Posjet Zavičajnom muzeju Rovinja-Rovigno i nizu rovinjskih galerija upotpunit će vaš kulturni doživljaj.

Okolica Rovinja-Rovigno isprepletena je mnoštvom rekreativnih, bike, jahaćih i pješačkih staza. Zahvaljujući moru i onome što ono pruža, od jedrenja, otkrivanja podvodnog svijeta pa do terapijskih učinaka, Rovinj-Rovigno je danas stjecište turista iz cijelog svijeta.

Atrakcije

Stari grad

Skučeni prostor uvjetovao je zbijenu gradnju uskih kuća, uskih ulica i malenih trgova.

Zavičajni muzej Rovinj

Smješten u baroknom zdanju u samom središtu grada, uz izložbe suvremenih likovnih umjetnika posjeduje i stalne zbirke.

Gradski bedemi i vrata

Već u 7. stoljeću Rovinj je bio opasan gradskim bedemima, kasnije pojačavanim i dograđivanim gradskim kulama. Grad je imao sedam vrata, a sačuvana su troja: Vrata sv. Benedikta, Portica i Vrata sv. Križa. Na mjestu vanjskih gradskih vrata podignut je u 17. stoljeću barokni Balbijev luk, danas ulaz u Stari grad.

Rovinjski akvarij

Akvarij Centra za istraživanja mora instituta "Ruđer Bošković" djeluje u Rovinju više od stotinu godina i pripada najstarijim ustanovama te vrste u cijelom svijetu. Iza debelih stakala tu živi šarolik svijet podmorja istarskog poluotoka i sjevernog Jadrana.

Crkva Sv. Eufemije

Najimpozantnije zdanje i crkva zaštitnice grada, dominira cijelom starogradskom jezgrom. Zvonik Sv. Eufemije, visok šezdeset metara, krasi bakreni svetičin kip koji se snagom vjetra okreće oko svoje osi.

Dvorac na otoku Sv. Andrije

Samostan benediktinaca osnovan u 6. stoljeću. U 15. stoljeću franjevci su ga proširili i povećali, a krajem 19. stoljeća uredio ga je barun Hütterodt.

Franjevački samostan

Crkva i samostan građeni su početkom 18. stoljeća. U ovom baroknom cjelovitom zdanju pohranjena je bogata knjižnica i zanimljiv muzej sakralnih umjetničkih djela.

Krstionica Sv. Trojstva

Sedmerokutna građevina najstarije je zdanje grada smješteno na Trgu na Lokvi. Romanička crkvica izgrađena u 13. stoljeću zanimljiva je i zbog vrijednog detalja tranzene s prikazom Golgote.

Limska draga

Ova potopljena kanjonska dolina u kršu, koja stoji kao istinski dokument nekadašnjih hidrografskih odnosa i evolucije na prostoru Istre, proglašena je "specijalnim rezervatom u moru" i "značajnim krajolikom".

Dvigrad

Ruševine srednjovjekovnoga grada napuštenog u 17. stoljeću. Posebno se ističu ostaci crkve Sv. Sofije. Dvigrad je od Rovinja udaljen 23 kilometra.

Močvara Palud i otoci Dvije Sestrice

Močvara Palud je "specijalni ornitološki rezervat". Boćata voda i bujna vegetacija okupljaju obilje ptičjih vrsta, bilo na gniježđenju, bilo u prolazu. Na otočićima Dvije Sestrice gnijezde se galebovi, a rt Gustinja, zbog vrijedne je crnike, svojevrstan "rezervat šumske vegetacije".